OSNIVAČKA SKUPŠTINA

OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Crnogorski Komitet Međunarodnog vijeća za velike električne mreže - CIGRE je samostalna, dobrovoljna organizacija, koja se na domaćem i međunarodnom planu bavi stručnim i naučnim pitanjima iz područja proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, proizvodnje električne opreme i problematikom elektroenergetskih sistema.

CG KO CIGRE je osnovan na Skupštini 29.03.2008. godine i nastavlja kontinuitet djelovanja svih dotadašnjih aktivnosti crnogorskog dijela JUKO CIGRE do 2007. godine. Sjedište organizacije je u Podgorici, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Na Osnivačkoj skupštini Crnogorskog komiteta CIGRE, koji će predstavljati dio Međunarodnog vijeća za velike električne mreže, za predsjednika Crnogorskog komiteta CIGRE je izabran prof. dr Milutin Ostojić, a za potpredsjednika Vladimir Vujović, savjetnik Izvršnog direktora EPCG. Na Osnivačkoj skupštini je donesena Odluka o osnivanju, usvojen Statut, izabran Upravni odbor i ostala radna tijela neophodna za njegovo efikasno funkcionisanje.

Uvodno izlaganje je dao prof. dr Ilija Vujošević. Skupu su se obratili i predsjednici CIGRE komiteta iz okruženja: Rusmir Mahmutćehajić (Bosna i Hercegovina), Aleksandar Šekerinski (Makedonija), Radomir Naumov (Srbija) i Krešimir Bakič (Slovenija). Prisutnima su se obratili ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović, izvršni direktor EPCG Srđan Kovačević, prorektor Univerziteta Crne Gore Zdravko Uskoković i raniji dugogodišnji generalni direktor EPCG i JUGEL-a Lazar Ljubiša. Težište misije CIGRE su pitanja planiranja i eksploatacije elektroenergetskih sistema, kao i problemi projektovanja, gradnje i održavanja visokonaponske opreme i postrojenja. U fokusu njenog interesovanja su i zaštita, upravljanje, telekomunikaciona oprema i informacioni sistemi.

Shodno Statutu Internacionalne CIGRE i slijedom prakse ostalih država, Crna Gora je konstituisala svoj komitet CIGRE koji će svojim stručnim i konsultanstkim referencama, biti značajna podrška i spona rada stručnjaka iz privrede i sa Univerziteta, okupljenih u 16 studijskih komitetata. Istovremeno će se otvoriti značajan prostor saradnji sa komitetima CIGRE iz okruženja i CIGRE Pariz.